Zastava Bosne i Hercegovine

VIŠI SUD U NIŠU: Od početka 2017. godine sud dobio 11.000 novih predmeta, tako da je svaki sudija dobio na rešavanje više od 1.000 predmeta. Izlaz iz te situacije vide u medijaciji kao alternativnom načinu rešavanja sporova


Predsednik Višeg suda u Nišu Zoran Krasić izjavio je da je taj sud, u kome radi deset sudija, dobio od početka godine 11.000 novih predmeta, tako da je svaki sudija dobio na rešavanje više od 1.000 predmeta.

Krasić je ukazao da u Višem sudu izlaz iz te situacije vide u medijaciji kao alternativnom rešavanju sporova.

"Otvorili smo info pult koji će pomoći građanima da izaberu medijatore i saznaju sve što ih interesuje u vezi tog postupka", rekao je Krasić i podsetio da u postupku medijacije, stranke dobrovoljno nastoje da sporni odnos reše mirnim putem uz pomoć jednog ili više posrednika.

Po njegovim rečima, medijacija je "jako delotvoran postupak" kojim građani izbegavaju duge sudske sporove i visoke troškove.

On je ukazao i da alternativni način rešavanja sporova i primena novih sankcija u krivičnoj materiji takođe omogućavaju građanima da izbegnu duge sudske sporove.

"Priznanjem krivičnog dela kao alternativnom sankcijom, sada rešavamo više od trećine predmeta u krivičnoj materiji", naveo je Krasić.

On je rekao da je Viši sud u Nišu nedavno dobio nagradu Vrhovnog kasacionog suda u kategoriji ukupno rešenih predmeta pošto je u 2017. godini, u odnosu na prethodnu godinu, uspeo da poveća broj rešenih predmeta za skoro 2.000.

Predsednik Osnovnog suda u Nišu Goran Spasić rekao je da je taj sud u 2017. godini najviše radio na rešavanju starih predmeta u izvršnoj materiji, što je rezultiralo smanjenjem broja starih predmeta sa prošlogodišnjih 40.000 na oko 17.000.

On je dodao da Osnovni sud uskoro očekuje prijem novih sudija pošto je nedavno upražnjeno devet sudijskih mesta.

Izvor: Vebsajt Novosti, 21.11.2017.
Naslov: Redakcija