Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U OKTOBRU 2016. GODINE POČINJE PRIKUPLJANJE PODATAKA O ENERGETSKIM SVOJSTVIMA JAVNIH ZGRADA: Pokazatelji do kojih će se doći treba da posluže nadležnim institucijama kao osnov za dobijanje finansijskih sredstava za rekonstrukciju objekata


Više od 160 gradova i opština u Srbiji biće uključeno u projekat prikupljanja podataka o energetskim svojstvima javnih zgrada, koji će početi da se realizuje u oktobru 2016. godine, saopštila je Nemačko-srpska razvojna saradnja - GIZ.

Posebna pažnja biće posvećena školama i vrtićima.

Prikupljeni podaci o energetskim svojstvima javnih zgrada na teritoriji Srbije biće iskorišćeni za izradu studije koja će, uz te pokazatelje, sadržati i konkretne predloge za unapređenja energetskih svojstava zgrada uz procenu mogućih ušteda u energiji.

Pokazatelji do kojih će se doći treba da posluže nadležnim institucijama kao osnov za dobijanje finansijskih sredstava za rekonstrukciju objekata.

Projekat sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i uz podršku Univerziteta u Beogradu. Na izradi studije i prikupljanju podataka učestvovaće i Stalna konferencija gradova i opština, regionalne razvojne agencije i drugi partneri.

GIZ od oktobra 2015. godine realizuje projekat pod nazivom "Energetska efikasnost u javnim zgradama" koji pruža podršku pri izradi zakonodavnih akata, proceni troškova i potencijala mera za unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama u Srbiji.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.09.2016.
Naslov: Redakcija