Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA: Revidiranim Nacrtom zakona predviđeno je da će pogrebnim uslugama ravnopravno moći da se bave i privatna i javna pogrebna preduzeća koja budu ispunila uslove. Ni upravljanje grobljima više neće biti isključivo u rukama javnih komunalnih preduzeća. Ubuduće, opštine će moći da privatnicima povere održavanje grobalja, ali i sam pokop i eventualnu eshumaciju. Novina u Nacrtu zakona je i upravljanje i održavanje grobalja za kućne ljubimce


Novi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima donosi novine koje se odnose na pogrebne usluge. Ministarstvo građevinarstva,, saobraćaja i infrastrukture u čijem su resoru komunalne delatnosti, kažu da je glavna novina to što će biti ukinut monopol javnih preduzeća. Pogrebnim uslugama će potpuno ravnopravno moći da se bave i privatna i javna pogrebna preduzeća koja budu ispunila uslove.

Prema rečima Siniše Mandića iz Udruženja privatnih pogrebnika Srbije privatnim pogrebnicima je laknulo.

"Realno mi smo radili mimo propisa. Jer, Zakon o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011 - dalje: Zakon) izričito zabranjuje da mi vršimo prevoz i čuvanje pokojnika što su dve osnovne delatnosti u našem poslu", podseća Mandić.

Dakle, aktuelni Zakon se baš i ne primenjuje, jer privatni pogrebnici rade što ne bi smeli. Najavljene novine će ih iz zato sa javnim, po pravu, staviti rame uz rame. Tako ni upravljanje grobljima više neće biti isključivo u rukama javnih komunalnih preduzeća.

Ubuduće, opštine će moći da privatnicima povere održavanje grobalja, ali i sam pokop i eventualnu eshumaciju. Ukratko, na povlašćeni položaj tzv. državnih komunalnih preduzeća stavlja se tačka.

U beogradskom, ujedno i najvećem javnom komulanom preduzeću za pogrebne usluge u Srbiji, kažu da nemaju tekst izmena Nacrta zakona o komunalnim delatnostima, pa samim tim sporne izmene ne mogu objektivno i kvalifikovano da komentarišu.

Novi Nacrt zakona čeka novu Vladu, pa ide u Narodnu skupštinu Republike Srbije. Potom će svi pogrebnici morati da prođu kroz lupu nadležnog Ministarstva građevinarstva, te dobiju ili ne rešenje o radu. U igri će tako ostati samo oni, bilo javni, bilo privatni grobari koji ispune visoke standarde čuvanja i prevoza pokojnika. Građani zato mogu da očekuju kvalitetniju uslugu, kaže državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, Aleksandra Damnjanović.

"Ali, ne samo to, ovde se uvode praktično elementi tržišne ekonomije, ukida se monopol javnog sektora u ovom delu i u krajnjoj liniji, pored neke sigurnosti korisnika trebalo bi da dovede i do smanjenja cene tih komunalnih usluga", očekuje Damnjanović.

Izmene na tržište uvode i groblja za ljubimce, a u Vladi Republike Srbije kao sledeći korak najavljuju i poseban Zakon o sahranjivanju. Na udaru tog akta biće 50 odsto nelegalninih grobalja koliko se spekuliše da ih u Srbiji ima.

Izvor: Vebsajt N1, Adam Santovac, 25.07.2016.
Naslov: Redakcija