Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OEBS: Izbori za Visoki savet sudstva iz redova sudija i Državno veće tužilaca iz redova tužilaca protekli bez značajnijih nepravilnosti


U postupku izbora za Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca nisu uočene značajne nepravilnosti, samo manji nedostaci u primeni zakona i propisa, koji su delimično posledica određenih pravnih praznina. Ovo je zaključak zajedničkog Izveštaja o izborima za Visoki savet sudstva (VSS) iz redova sudija i Državno veće tužilaca (DVT) iz redova tužilaca Misije OEBS-a u Srbiji i Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

U izveštaju OEBS i ODIHR, koji su sa YUCOM-om pratili izbore kandidata za članove VSS i DVT u decembru 2015. godine širom Srbije, navodi se da je pravni okvir u Srbiji koji reguliše postupak izbora za VSS i DTV prilično sveobuhvatan.

Izveštaj, kako se navodi u saopštenju, sadrži preporuke koje su u najvećem broju primenjive na VSS i na DVT, uključujući izmenu i dalje unapređenje pravnog okvira koji se tiče izbornog postupka, postupka za sticanje statusa kandidata i postupka po pravnim lekovima.

Preporuke koje su nastale kao rezultat posmatranja izbornog postupka će pomoći u informisanju javnosti o tekućoj reformi pravosuđa u Srbiji, navode iz OEBS-a.

Takođe, relevantne državne institucije i ostali učesnici u procesu reforme imaće objektivniju procenu koja će im pomoći u daljem jačanju nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti srpskog pravosuđa.

Misija OEBS-a u Srbiji i ODIHR spremne su da nastave sa podrškom reformi zakonodavnih procesa koje sprovode vlasti u Srbiji u skladu sa preporukama ovog izveštaja kao i opštim preporukama OEBS-a.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 25.05.2016.
Naslov: Redakcija