Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA PRAVOSUĐA: Pravosuđe mora da bude nezavisno, kako bi nateralo druge dve grane vlasti da poštuju zakone. Politički pritisci na pravosuđe su posredni i teško ih je prepoznati


Višedecenijskim ambijentom u kome rade, sudije su naučene da ćute, kaže sudija Apelacionog suda, Miodrag Majić. On smatra da sudije "progovore" tek kada budu razrešene, osramoćene ili provučene kroz tabloide.

Majić ističe da ne postoji izvršna vlast koja će samo dodeliti parče vlasti drugoj grani koja je tu upravo da bi je kontrolisala. On smatra da sudije uglavnom ćute jer ispoljavaju ono što je u ljudskoj prirodi.

"Najveći broj ljudi su oportunisti jer žele da prožive radne vek bez trzavica", smatra Majić.

Zamenik predsednika Društva sudija Srbije, Omer Hadžiomerović, kaže da problem sudstva postoji u svim zemljama EU.

"Razlika između EU i nas je što oni imaju problem unutar pravosuđa, mi imamo problem sa čitavim sistemom i zato ga reformišemo", kaže Hadžiomerović.

Bez svesti samih sudija da će morati da se bore za ostvarivanje sudske vlasti nećemo daleko stići.

"Ako mi 16 godina govorimo da želimo da se približimo evropskim standardima, a još smo daleko, pitanje je da li to nećemo da uradimo ili ne znamo da uradimo. Pravosuđe mora da bude nezavisno, kako bi nateralo druge dve grane vlasti da poštuju zakone. Politički pritisak je veliki, više nije direktan, pritisci su posredni i teško ih je prepoznati. Npr. prisustvo predstavnika izvršne vlasti u Visokom savetu sudstva i to govori sudijama da nisu zaštićene. Sudije treba da imaju i intelektualnu nezavisnost, ona se gradi kroz obrazovanje edukaciju", dodaje potpredsednik Društva sudija.

Majić dodaje da pravosuđe "muče" brojni problemi i da nikada nismo uspeli da uspostavimo sudsku vlast u punom smislu.

"Mnogi su razlozi od istorijskih, kulturoloških. Jedno je napisati u Ustavu Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) da imamo nezavisno pravosuđe, a sasvim drugo u kojoj meri to primenjujemo u praksi. Sve zemlje kažu da imaju nezavisno pravosuđe, a pitanje je kako se građani osećaju u sudnici", ističe Majić.

Mislim da veliki broj sudija i ne shvata šta znači nezavisnost, smatra Hadžiomerović.

"Kažu niko me ne zove, a ne razmišljaju o neposrednim pritiscima. Potrebno je promeniti sistem, ne možete da kažete da su Švajcarci bolji ljudi, a njihov sistem radi. Potrebno je preduzeti sistemske mere, potrebna je politička volja", dodaje on.

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić kaže da ukoliko imate uplašene ljude, koji nisu spremni da reaguju već da ćute - to je osnova za korupciju ili za nereagovanje na korupciju.

"U anketi Saveta za borbu protiv korupcije, 25 odsto sudija je izjavilo da smatra da među njima postoje korumpirane kolege, ako biste javno pitali sudije ne biste sigurno dobili slične podatke. I bilo kakvo šminkanje neće pomoći ako želimo rezultate", rekao je on.

Majić kaže da građanima treba realno objasniti put koji je pred nama i da ne postoje brza i jednostavna rešenja. Isitiče da treba da se stvori realna slika da je to dug put kojim su prošle i druge zemlje.

Izvor: N1 info, Stefan Stanković, 24.05.2016.
Naslov: Redakcija