Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POZITIVNIM PROPISIMA UVREDA SE TRETIRA KAO KRIVIČNO DELO, DOK SE NAKNADA ŠTETE SPROVODI U OKVIRU KRIVIČNOG ILI POSEBNOG PARNIČNOG POSTUPKA: Nije važno na koji način se uvreda iznosi, odnosno svejedno je da li je ona izgovorena, napisana u medijima ili na društvenim mrežama. Kazne mogu da iznose nekoliko hiljada dinara ili nekoliko hiljada evra u zavisnosti od toga da li je uvreda upućena javnoj ličnosti ili ne i koje su posledice teške reči. Takvo ponašanje na društvenim mrežama ne sankcioniše se isključivo novčanom kaznom, već okrivljeni može da prođe i samo sa sudskom opomenom


U slučaju da često ostavljate uvredljive komentare ili postove na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama, mogli biste da završite na sudu i da platite kaznu do čak nekoliko hiljada evra.

Naime, mnoge je iznenadila vest iz Brisela da se Fejsbuk tretira kao javni prostor, u okviru kojeg se vređanje kažnjava podjednako kao i ono na ulici.

Prema toj Uredbi u pojedinim briselskim opštinama onaj koji vređa izlaže se riziku da mu bude naplaćena kazna od 350 evra u slučaju podnošenja tužbe.

Ono što je manje poznato je da takav zakon već nekoliko godina unazad postoji i u Srbiji.

Advokat Vladimir Marinkov kaže da je uvreda krivično delo, a da se naknada štete sprovodi u okviru krivičnog ili posebnog parničnog postupka.

- Naš zakon je to automatski regulisao, tako da nije važno na koji način se uvreda iznosi, odnosno sve jedno je da li je ona izgovorena, napisana u medijima ili na društvenim mrežama. Kazne su u odnosu na zapadnu praksu dosta manje, i mogu da iznose nekoliko hiljada dinara ili nekoliko hiljada evra u zavisnosti od toga da li je uvreda upućena javnoj ličnosti ili ne i koje su posledice teške reči - objasnio je on i naglasio da se takvo ponašanje na društvenim mrežama ne sankcioniše isključivo novčanom kaznom, već okrivljeni može da prođe i samo sa sudskom opomenom.

Prema njegovim rečima, nema ničeg spornog u ovoj sudskoj praksi, jer Fejsbuk prostor i treba posmatrati isto kao i stvarni svet, a uvreda je uvreda bez obzira gde je i na koji način izneta.

Izvor: Vebsajt Telegraf, S.Ilić, 21.10.2016.
Naslov: Redakcija