Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJE 20: Za oblast koja se odnosi na industrijsku politiku i preduzetništvo, nema merila za otvaranje, te je put za pripremu pregovaračke pozicije otvoren


Poglavlje 20 u pregovorima sa EU, koje se tiče industrijske politike i preduzetništva, nema merila za otvaranje, tako da je put za pripremu pregovaračke pozicije otvoren, rečeno je na konferenciji "Poglavlje 20 - o čemu pregovaramo".

Poglavlje 20, kako je istakla šefica pregovaračkog tima za pristup EU, Tanja Miščević, nije mnogo teško, zato što ne zahteva ni akcione planove, ni usklađivanja, ni posebne elemente jačanja kapaciteta, ali - "nije ni naivno".

"Ovo poglavlje nosi industrijsku strategiju i strategiju malog i srednjeg preduzetništva u sebi. To su dve najveće strategije privrednog razvoja u jednoj državi", rekla je Miščević.

Smatra da postoji jasan konsenzus od početka procesa skrininga, te da je Privredna komora Srbije (PKS) formirala timove koji vrlo ozbiljno prate čitav proces pregovora i da je sada faza kada u razgovorima sa privrednim asocijacijama već postoji i lista njihove zainteresovanosti do nivoa imena onih koji bi voleli da prate pojedinačna poglavlja, u zavisnosti od oblasti kojima se bave.

Prema njenim rečima, sledeća stvar je da se za svako od poglavlja stvore neformalni saveti, odnosno savetodavna tela, koja će biti konsultovana kada se dolazi u fazu izrade pregovaračkih pozicija.

"Došlo je vreme da za svako pojedinačno poglavlje imamo takvu vrstu neformalne konsultacije, koja će nama pomoći i olakšati dalji rad. Između sastanaka, vrlo smo otvoreni kao pregovarački tim za sve komentare, sugestije, razgovore, zato što znamo da radimo na istom poslu", kaže Miščević.

"Pregovori sa EU nisu samo pregovori nas iz pregovaračkog tima, već pregovori društva sa organizacijom čija članica želi da postane", rekla je Miščević i pozvala sve da da idejama, iskustvima, pitanjima, zajedno sa pregovaračkim timom, Ministarstvom privrede, učestvuju u daljim fazama na tom poglavlju.

Pomoćnik ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da je u rad na Poglavlju 20 uključeno puno predstavnika iz različitih institucija, a da, prema izveštaju o skriningu, u tom poglavlju nema merila za otvaranje.

"Tako da, put je otvoren za pripremu pregovaračke pozicije. S druge strane, pošto smo se konsultovali i videli kako su pregovori išli u Hrvatskoj i Crnoj Gori, realno je očekivati uslove za zatvaranje pregovora, odnosno merila", rekla je Jovanović.

Objasnila je da je u slučaju Hrvatske, to merilo bilo industrijska politika, odnosno priprema nove industrijske politike, dok je za Crnu Goru to bilo malo prošireno, te se, sem pripreme, očekuje i praćenje, dokazi o sprovođenju industrijske politike.

"Tako nešto suštinski i mi možemo očekivati", kaže Jovanović i dodaje da u Poglavlju 20 nije materija koja je u isključivoj nadležnosti EU i da se ne radi o propisima koji se donose od strane EU, a da se članice usklađuju sa njima.

Nema ni podeljene nadležnosti, odnosno mogućnosti da članice reguliše jedan deo, a EU drugi, već su suština aktivnosti unije za podršku, koordinaciju, dopunjavanje aktivnosti država članica.

Ona ističe da različite zemlje imaju različite pristupe u vođenju industrijske politike, te da često to nije jedan dokument na osnovu kog se politika definiše, već su kompleksniji pristupi.

"Evropska strategija 2020 jeste široki okvir, ali je zapravo veliki izazov za sve nas bilo da razumemo koji je način na koji treba pristupiti izradi i sprovođenju evropske politike, da bismo adekvatno odgovorili pregovaračkom procesu, ali da stvarno bude realno koristan, primenljiv i bitan za našu zemlju", rekla je Jovanović.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić rekao je da je strateško opredeljenje PKS puna podrška procesu integracije u EU, uz pažljivo kreiranu dinamiku koja će omogućiti održivost procesa pristupanja, a da poglavlje 20 izaziva interesovanje poslovne zajednice u Srbiji.

Napomenuo je da 99,8 odsto privrednih subjekata u Srbiji čine mala i srednja preduzeća, te da je zato jasno da unapređenje i razvoj politike preduzetništva treba da bude stub i prioritet za unapređenje svih oblasti politika, ali i sveukupnog ekonomskog razvoja.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.10.2016.
Naslov: Redakcija