Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KODEKS AKADEMSKOG INTEGRITETA: Nacionalni savet za visoko obrazovanje će do kraja oktobra 2016. godine državnim i privatnim univerzitetima dostaviti Kodeks, koji će ih obavezati na kažnjavanje zaposlenih i studenata ako su plagirali radove, lažirali rezultate istraživanja ili se neetički ponašali prema kolegama. Svih 18 državnih i privatnih univerziteta moraće da poštuju taj dokument kada stupi na snagu


Akademska zajednica rešila je da lažnim doktorima nauka konačno stane na put. Nakon što su u javnosti doktorati pojedinih političara označeni kao plagijat, Nacionalni savet za visoko obrazovanje izradio je Kodeks akademskog integriteta po kome će doktor nauka koji je plagirao rad ostati bez titule.

Primena Kodeksa biće obavezna za sve univerzitete, odnosno i državne i privatne.

Ukoliko želite da budete doktor nauka, potrebno je samo da za to platite Agenciji da vam napiše, istraži i izradi doktorsku disertaciju. Posluje potpuno legalno i plaća porez državi, pa se postavlja pitanje da li će donošenje novog Kodeksa ugroziti njihovo poslovanje?

Oni nisu odgovorili, ali jeste predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje prof. dr Dejan Popović koji objašnjava da za najtežu akademsku povredu - plagirani rad, Kodeks predviđa ozbiljne kazne.

"Poništavanje diplome doktora ili mastera i s druge strane, podrazumeva se pokretanje postupka za oduzimanje akademskog naziva koji je stečen na bazi takvog doktorata ili takve magistrature", kaže Popović.

Da li nakon ove najave za svoje titule treba da se zabrinu političari koji su samo neki od onih čije su doktorati u javnosti bili sporni?

"Kodeks je takav da će se on primenjivati i na neke ranije slučajeve, ako nisu do kraja bili istraženi", dodao je Popović.

Tezu da su porastu broja doktora nauka u Srbiji doprineli privatni fakulteti, iznosili su čak i pojedini članovi Srpske akademije nauka i umetnosti.

Od 1905. godine sa Pravnog fakulteta u Beogradu izašlo je 950 doktora nauka, dakle, u proseku 8 doktora nauka godišnje. Poređenja radi, jedan privatni pravni fakultet u Novom Sadu godišnje iznedri oko 130 doktora nauka.

Na Beogradskom univerzitetu - doktorske disertacije godišnje odbrani skoro 700 kandidata, a suprotno priči da univerzitet Džon Nezbit, nekadašnji Megatrend, doktorske diplome proizvodi kao na traci, u toj ustanovi kažu, godišnje doktorira svega dvadesetak ljudi.

Izvor: Vebsajt N1, Maja Nikolić, 23.10.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija