Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA PRAVOSUĐA: Neophodna izmena načina izbora tužilaca kako bi se poboljšala njihova nezavisnost i izbegla mogućnost pritisaka izvršne vlasti


Član Državnog veća tužilaca (DVT) Stanislav Dukić izjavio je danas da bi trebalo razmisliti o promeni načina izbora tužilaca kako bi se poboljšala njihova nezavisnost i izbegla mogućnost pritisaka izvršne vlasti na njihov rad.

On je za rekao da bi Srbija mogla da slediti primer Italije u kojoj su tužioci i sudije poslednjih godina stekli visok stepen funkcionalne samostalnosti.

Naime, u Italiji sudije i tužioci biraju se na neposrednim izborima, ali im izbor, umesto parlamenta, verifikuje Visoki pravosudni savet (Consiglio Superiore della Magistratura), nezavisno telo koje ima 27 članova od kojih 16 postavljaju same sudije i tužioci.

Među članovima Saveta su i predsednik Italije, predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Glavni kasacioni tužilac, kao i osam članova koje Skupština Italije bira tropetinskom većinom iz redova profesora prava i advokata sa najmanje 15 godina iskustva.

Dukić je rekao da je tužiocima "takav način izbora omogućio nezavisnost u radu", dodavši da su "kolege u Italiji poslednjih godina povele borbu protiv najsloženijih oblika kriminala, čak i onih povezanih sa mafijom, političkim i medijskim moćnicima".

"Mi u DVT smo mišljenja da bi italijanski sistem mogao biti primenjiv kod nas, s tim što ne mora biti jedan savet i za tužioce i za sudije", rekao je Dukić.

On je dodao da je Italija u svoj pravosudni sistem uvrstila širok spektar zaštite tužilaca, pogotovo od pritisaka izvršne vlasti.

Dukić je rekao i da je "u Italiji tužilaštvo dugo bilo pod velikim pritiskom politike" i da je "bila mukotrpna borba da se dođe do ovog stadijuma".

"Uspeli su u tome i sada tužioci lako mogu da uhapse nekog moćnog političara umešanog u kriminal, bez straha da će snositi nekakve konsekvence", naveo je Dukić.

On je naglasio i da se između Italije i Srbije mogu povući paralele i na osnovu pritiska politike na rad tužilaca.

"I kod nas su tužioci jedno vreme bili pod pritiskom izvršne vlasti. Taj pritisak sada popušta, ali za sledeći korak i dalji napredak nam je potreban vid nezavisnosti kao što imaju tužioci u Italiji", istakao je Dukić.

Izvor: Vebsajt Novosti, 23.10.2016.
Naslov: Redakcija