Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ORUŽJU I MUNICIJI: Do 1. oktobra 2017. godine vlasnici nelegalnog oružja mogu podneti zahtev za izdavanje odgovarajuće isprave, bez dokazivanja porekla oružja i municije. Prevodi se samo ona vrsta oružja čije je posedovanje dozvoljeno Zakonom -lovački karabini i oružje za ličnu bezbednost. Kazne za nelegalno držanje oružja su od šest meseci do pet godina zatvora. Za veću količinu oružja i do 12 godina


Ministarstvo unutrašnjih poslova daje još jednu priliku građanima da nelegalno naoružanje prevedu u legalne tokove. Vlasnici oružja tokom legalizacije mogu da predaju oružje i municiju bez dokazivanja porekla i neće odgovarati za neovlašćeno nabavljanje i držanje oružja.

Tokom legalizacije oružja koja je počela 1. juna, policiji je predato više od deset hiljada komada municije i minsko-eksplozivnih sredstava, i znatan broj oružja. Građani mogu da legalizuju oružje u nelegalnom vlasništvu do 1. oktobra 2017. godine.

"Želim ovom prilikom da podsetim sve one koji nelegalno drže oružje, da u vreme legalizacije, ukoliko predaju oružje, neće imati potrebu da dokazuju poreklo oružja i da nema krivične odgovornosti", kaže Zorica Lončar Kasalica, general policije iz Uprave za upravne poslove.

Nacionalna asocijacija za oružje Srbije podržava akciju MUP-a, međutim, smatraju da bi ona bila uspešnija uz bolju medijsku kampanju, i neki vid stimulacije.

"Jedan od vidova stimulacije je neka simbolična naknada koju bi Ministarstvo izdvojilo za ljude koji predaju to ilegalno oružje. Prevodi se samo ona vrsta oružja čije je posedovanje dozvoljeno Zakonom o oružju i municiji ("Sl. glasnik RS", br. 20/2015) – lovački karabini i oružje za ličnu bezbednost", kaže Zorica Subotić iz Nacionalne asocijacije za oružje.

Ministarstvo je u poslednje dve godine sprovelo dve legalizacije u kojima je predato više od deset hiljada komada oružja i dvesta hiljada komada municije.

"Građani mogu da predaju oružje i na taj način tako što će pozvati policijsku stanicu i policijski službenici će doći na adresu da preuzmu oružje, ili mogu na bezbedan način da donesu oružje u policijsku upravu ili stanicu", kaže Zorica Lončar Kasalica.

Kazne za nelegalno držanje oružja su pooštrene od 1. juna ove godine, od šest meseci do pet godina zatvora. Za veću količinu oružja i do 12 godina.

Izvor: Vebsajt RTS, Sanja Živković i Veljko Medić, 20.07.2017.
Naslov: Redakcija