Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KOALICIJA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA UKAZUJE NA TO DA VIŠE OD 40 ODSTO OPŠTINA U SRBIJI NEMA SVOG PREDSTAVNIKA U NARODNOJ SKUPŠTINI RS


Više od 40 odsto opština u Srbiji nema svog predstavnika u republičkom parlamentu, što znači da interesi građana koji žive dalje od političkih i ekonomskih centara neće biti ravnopravno zastupljeni, izjavila je predstavnica Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD), Jovana Strahinić

Strahinjić je objasnila da Autonomna pokrajina Vojvodina u Narodnoj skupštini Republike Srbije ima skoro duplo manje republičkih poslanika, iako u njoj živi veći broj ljudi nego u regionu Beograda. Prema analizi koju je sprovela NKD, Beograd u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije ima 105 poslanika, odnosno 42 procenta ukupnog broja. 

Kako kaže Jovana Strahinić, preostala tri regiona neće imati dovoljan broj predstavnika, što u praksi znači da kada se budu razmatrali zakoni, poput Zakona o ravnomernom regionalnom razvoju, veliki broj poslanika neće moći da sagleda realno stanje stvari. 

"Poslanici koji žive u Beogradu ne znaju, niti mogu da znaju kako izgleda kada živite u gradu u kome je prosečna mesečna zarada jedva 30.000 dinara, a polovina građana nema posao, što je slučaj u nekim od nerazvijenih opština", rekla je Strahinić. Ona je istakla i da se u NKD ne slažu sa izjavom pojedinih predstavnika da je nevažno ili ne toliko važno odakle dolaze narodni poslanici, jer oni donose zakone koji utiču na sve građane.

Prema njenim rečima, neophodan je i mehanizam koji bi obezbedio da poslanici budu vezani za sredinu iz koje dolaze, čemu bi doprineo veći broj izbornih jedinica, kao i personalizacija

"Mi recimo nismo čuli niti jedno obraćanje ili poslaničko pitanje u vezi sa raspodelom investicija. Niko nije pitao po kojem osnovu je region Beograda dobio 50 procenata ukupnih investicija u 2014. godini, a poslanici imaju pravo i obavezu, da postavljaju takva pitanja izvršnoj vlasti", dodala je Strahinić. 

Ona je podsetila i da je tokom prethodnog saziva formirana Radna grupa za promenu političkog sistema, koja je održala samo jedno javno slušanje na kojem su svoje predloge iznele političke partije.

Izvor: Vebsajt 021.rs, 23.06.2016.
Naslov: Redakcija