Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Predstavnici akademske zajednice ne odustaju od stava da su neophodne izmene nedavno usvojenog Zakona ili usvajanje novog zakona


Nacionalni savet za visoko obrazovanje, Konferencija univerziteta Srbije i Srpska akademija nauke i umetnosti ne odustaju od stava da su neophodne izmene nedavno usvojenog Zakona o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017) ili usvajanje novog zakona.

Oni su u utorak uputili pismu ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladenu Šarčeviću, koji se nije saglasio sa njihovom tvrdnjom da pomenuti akt "smanjuje dostignute standarde autonomije univerziteta i akademskih sloboda, što je posebno vidljivo u predviđenom načinu formiranja Nacionalnog saveta za obrazovanje i drugih tela", jer je smanjeno prisustvo predstavnika univerziteta, a povećano prisustvo izvršne vlasti.

"Visoko obrazovanje i nauka nisu 'tipična javna služba' i baš zato ih Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) izdvaja, garantujući im autonomiju", navodi se u pismu Dejana Popovića, Vladimira Bumbaširevića i Vladimira Kostića ministru Šarčeviću.

Izvor: Vebsajt RTV, 22.11.2017.
Naslov: Redakcija