Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Iako je datum za registraciju stambenih zajednica istekao, nemarne i dalje ne kažnjavaju. Inspekcija će kontrolisati na koji način stanari biraju rukovodioce zgrada


Uprkos tome što je prošao rok za registraciju stambenih zajednica, stanari još neće plaćati penale. Uskoro mogu da očekuju da od inspektora dobiju dodatni rok da pronađu upravnike ili da ih preduhitre i u redovnoj proceduri, izaberu rukovodstvo. Na prinudne rukovodioce zgrada će se, po svemu sudeći, pričekati.

Iako Zakon o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016) predviđa kaznene mere protiv zgrada koje nisu postupile po njemu i do predviđenog datuma izabrale rukovodioce višespratnica, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ističu da poenta nije u kažnjavanju. Kako kažu, u interesu je da stanari samovoljno dođu do najbolje opcije, a da prinudna uprava bude samo nužno i privremeno rešenje.

- Uslediće inspekcijski nadzor i svaka stambena zajednica moći će da postupi po nalogu nadležnog inspektora i izabere profesionalnog ili upravnika iz redova stanara - kažu u Ministarstvu. - Ako i nakon toga ne postupe u roku, moguće je uvesti prinudnu upravu imenovanjem profesionalca, dok stanari ne organizuju upravljanje onako kako to žele.

Iako je rok istekao, opštine još primaju prijave za registraciju.

- Nastavili smo da primamo zahteve, jer smo dobili takvu preporuku od resornog ministarstva - kaže Valentina Bogojević, načelnica odeljenja za imovinsko-pravne i stambene poslove Opštine Zvezdara. - Inspekcija još nije počela da proverava. Zasad teče uobičajen postupak registracije, kao i pre isteka roka. Mnogi sugrađani su podneli zahtev tražeći da im se dodeli prinudna uprava. Oni tako imaju opravdanje kad im dođe inspekcija u proveru.

Kako bi bile spremne za trenutak kad bude morala da zaživi prinudna uprava, veliki broj lokalnih samouprava radi na pripremi ove procedure.

- U skladu sa mišljenjem nadležnog ministarstva dostavljeni su nam kriterijumi za određivanje naknade za prinudne upravnike, a uskoro ćemo doneti odluku o visini - kažu u Gradu Beogradu.

Prinudni se postavljaju na zahtev vlasnika stanova ili nadležnog inspektora imenovanjem od strane gradske, odnosno opštinske liste, koja se vodi u registru profesionalnih upravnika.

Iako je po donošenju Zakona bilo reči da će se organizacijom profesionalnog upraviteljstva za potrebe prinudne uprave baviti i opštine, to neće biti njihovo zaduženje.

- Nije predviđeno da jedinice lokalne samouprave zapošljavaju profesionalne upravnike za potrebe prinudne uprave, već će se za imenovanje u nekoj stambenoj zajednici birati licencirani, koji su zaposleni kod organizatora profesionalnog upravljanja i upisani u registar - objašnjavaju u Ministarstvu. - Izbor će praviti služba prinudne uprave po azbučnom redu.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. Stanojković, 10.01.2018.
Naslov: Redakcija