Zastava Bosne i Hercegovine

UPRAVA CARINA: Premašena očekivanja u naplati uvoznih dažbina


Uprava carina je za 11 meseci 2017. godine uvećala naplatu za 20 odsto u odnosu na isti period 2016. godine i tako svojim prihodima napunila skoro polovinu državne kase.

Drugim rečima, ova institucija je od naplaćenih uvoznih dažbina, koje podrazumevaju carinske takse i PDV pri uvozu, državi donela 650 miliona evra više nego što se od nje očekivalo, što je 43 odsto ukupnog budžeta. Ako bi se prevelo na jezik razumljiv građanima, u svakoj plati u javnim službama utkano je 43 odsto novca koje su prikupili carinici. Ipak, paradoks je da je njihova plata, i pored ovako dobrih rezultata, najniža, jer je prosek 38.000 dinara.

Tako niska zarada sve češće postaje kamen spoticanja za realizaciju postavljenih zadataka jer sve veći broj radnika napušta ovu nekada primamljivu državnu službu. Zato je ovo jedna od retkih javnih službi u kojoj nije bilo otpuštanja radnika jer su sami odlazili. Da bi se to zaustavilo, Vlada Republike Srbije je carinicima uvećala platu od 1. januara 2018. godine za 10, a ne kao ostalim državnim činovnicima, pet odsto.

U Ministarstvu finansija kažu da je samo ovde napravljen izuzetak jer rezultati od novembra 2013. do novembra 2017. godine pokazuju neverovatan rast naplate dažbina.

- Uporedna analiza za 11 meseci 2013. sa istim periodom 2017. godine pokazuje da je naplata veća za neverovatnih 50%. To znači da se u budžet slilo 1,35 milijardi evra više nego pre četiri godine. Podaci, zaključno sa novembrom, pokazuju da su uvećali naplatu u 2017. za više od 20 odsto u odnosu na plan. Povećanjem plata za 10, umesto pet odsto, prepoznat je značaj rada službe na čijem efikasnom radu se godinama temelji gotovo polovina budžeta - kažu u Ministarstvu finansija.

Da li će ovo povećanje zaustaviti odliv kadrova, neizvesno je, ali ono što je izvesno, to je da je za protekle četiri godine Upravu carina dobrovoljno napustilo 518 zaposlenih na određeno i neodređeno. Miloš Tomić, v.d. direktora Uprave carina, misli da hoće, iako će i pored ovog povećanja, carinski službenici ostati na začelju zarada u državnoj upravi.

- Mi nismo imali potrebu za otpuštanjem radnika jer su oni sami odlazili. U postupku racionalizacije državne uprave, od 2013. do danas, osim 26 zaposlenih koji su dobrovoljno prihvatili socijalni program, Upravu carina su po raznim osnovama napustila još 343 zaposlena na neodređeno vreme i 149 zaposlenih na određeno vreme. Uzrok odliva kadrova leži i u činjenici da je prosečna zarada svega 38.000 dinara. Najteža situacija je u IT sektoru, gde stručnjaci koji ovaj složen i zahtevan sistem održavaju u svim njegovim segmentima, odlaze zbog malih plata. Mi ne možemo da budemo konkurentni sa kompanijama, koje im nude više i pružaju mogućnost razvoja i usavršavanja. Zaposleni sa visokim obrazovanjem, zvanjem diplomiranog inženjera elektrotehnike ili informatike, zavisno od radnog iskustva, kod nas imaju platu od 35.000 do 54.000 dinara - kaže Tomić.

Direktor Miloš Tomić kaže da povećanje plate od 10 odsto jeste neki vid stimulacije da se ostane u carini.

- To jeste jedan od načina da se zaustavi odliv stručnih kadrova, ali i da se carinicima pomogne da prevladaju iskušenja tzv. egzistencijalno motivisane korupcije, pred kojom ne treba zatvarati oči. Tolerancija na korupciju je svedena na nultu tačku, a o pojačanim merama unutrašnje kontrole govori i to da su tokom 2016. godine sprovedene četiri akcije privođenja carinika u kojima je za zloupotrebu službenog položaja osumnjičeno njih 46 - navodi Tomić.

Izvor: Vebsajt Blic, Slađana Vukašinović, 10.01.2018.
Naslov: Redakcija